Menu

prePLAY edukacijski kamp

Svi sudionici Edukacijskog kampa Svi sudionici Edukacijskog kampa

18. lipnja 2015.
Edukacijski kamp za mlade sportske ambasadore iz Hrvatske, Slovenije, Estonije, Latvije i Malte – njih 50, održan je u Portorožu od 9. – 14. lipnja 2015. Organizator ovog velikog skupa bila je Slovenska antidopinška organizacija (SLOADO).

Riječ je o projektu prePLAY (Doping prevention through peer learning among youth) u kojemu je i naših desetero hrvatskih ambasadora imalo značajnu ulogu. Našu zemlju su predstavljali Albert Štambuk, Antonija Tokić, Filip Kosanović, Ivan Bon, Lea Bušac, Luka Pleša, Marija Martina Glavaš, Marijo Spajić, Matija Šalat i Petra Jurić, te članovi projektnog tima iz Hrvatske, dr. Roman Latinović i Vesna Barišić.

Na seminaru su aktivno sudjelovali predstavnici iNADO-a i prof. dr. Gerhard Treutlein iz Heidelberga kao predstavnik Centra za dopinšku prevenciju, a ujedno i kao predstavnik Deutsche Sportjugend-a.
Program kampa sastojao se od tematskih predavanja i praktičnih radionica. Održane su prezentacije na teme: antidopinški prekršaji, sankcije i socijalne posljedice; postupak provođenja dopinške kontrole te prava i odgovornosti sportaša i pratećeg osoblja sportaša; fer play, moralna i etička pitanja vezana uz zlouporabu dopinga u sportu; Popis zabranjenih sredstava i zdravstvene posljedice; psihološki, komercijalni i filozofski aspekti zlouporabe dopinga u sportu; uloga iNADO-a u borbi protiv dopinga; dodaci prehrani; TUE i whereabouts; povijest dopinga; različiti modeli aktivnosti u prevenciji dopinga. Održano je i nekoliko 'okruglih stolova': Uloga sportaša i sportskih ambasadora u borbi protiv dopinga kojeg je osmislio projektni tim iz Hrvatske, Treba li doping legalizirati? Hoćemo li iskoristiti sve moguće kako bi poboljšali izvedbu? – voditelji 'okruglog stola' bili su predstavnici projektnog tima Latvije i Razvoj i stvaranje metoda pomoću kojih će ambasadori prenositi znanja u organizaciji estonske i slovenske antidopinške organizacije.
Snimljen je i promotivni video u kojemu mladi ambasadori odašilju antidopinške poruke, ali i demonstriraju svoje sportske vještine.

Da podsjetimo, glavni cilj projekta „prePLAY“ je stvaranje transnacionalne mreže mladih sportaša koji posjeduju znanja o antidopingu i koji djeluju kao antidopinški ambasadori za borbu protiv dopinga u sportu. Inovativni aspekti ovog projekta sprječavanja dopinga su usmjerenost na sport na najosnovnijim razinama, prijenos znanja preko antidopinških ambasadora, karakter projekta s odlikom ravnopravnosti, usredotočenost na edukaciju kako bi se spriječila uporaba dopinga te davanje prilike mladim sportašima koji su se povukli iz aktivnog bavljenja sportom da djeluju kao antidopinški ambasadori. (V.B)


group photo with logos 2OK

Video sadržaj

Sportski Ambasadori u trenucima opuštanja
na vrh članka
Mainbody Bottom prePLAY