Menu

prePLAY projekt

13. travnja 2015.
Početkom travnja 2015. godine predstavnici Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) koji sudjeluju u međunarodnom projektu u sklopu EU projekta Erasmus + pod nazivom 'Doping prevention through peer learning among youth' (prePLAY), odabrali su prvih deset sportskih ambasadora.

Ranije smo već pisali o ovome projektu, no da podsjetimo – projekt prePLAY osmišljen je za provođenje raznih oblika edukacijskih aktivnosti na području antidopinga putem mladih sportskih ambasadora. Projekt će trajati dvije godine – od 1. siječnja 2015.-31. prosinca 2016.)

prePLAY je višenacionalni projekt sprječavanja dopinga koji je inicirala Slovenska antidopinška agencija (SLOADO). U projektu, uz Sloveniju, sudjeluju i Malta, Estonija, Latvija i Hrvatska. Kroz regrutiranje ambasadora započet je postupak stvaranja transnacionalne mreže mladih sportaša sa znanjem o antidopingu, koji će djelovati kao sportski ambasadori za borbu protiv dopinga u sportu.

Glavne aktivnosti za 2015. godinu su osposobljavanje skupine 20 sportskih ambasadora u svakoj od zemalja sudionica projekta. Aktivnosti su započele u veljači 2015. objavom oglasa za prijavu u projekt kojom smo tražili kandidate za prvu skupinu od deset sportskih ambasadora. Interes za ovaj poziv iskazali su mnogi mladi, uglavnom studenti i studenti sportaši. Nakon provedenih intervjua odabrali smo prvih deset ambasadora. Ta prva skupina proći će antidopinšku edukaciju na početnom sastanku i seminaru u HZTA planiranom za sredinu svibnja, nakon čega slijedi odlazak na petodnevni međunarodni kamp u Portorožu u prvoj polovici lipnja 2015. Na tom kampu, sportski ambasadori imat će priliku usvojiti znanje iz područja antidopinga i upoznati sportske ambasadore iz drugih zemalja članica projekta. Treba napomenuti da će i sami sportski ambasadori imati aktivnu ulogu u provedbi kampa putem održavanja predavanja iz određenih područja antidopinga, te putem interaktivnih sekcija na kojima će svi ambasadori imati prilike za diskusiju i promoviranje ideja o provedbi programa. Nakon kampa, prva aktivnost koju će provoditi prva grupa sportskih ambasadora bit će edukacija dodatnih deset ambasadora. Taj događaj ostvarit će se putem zasebnog događanja na kojem će se okupiti svih dvadeset mladih 'nositelja antidopinške poruke'. Aktivnosti antidopinške kampanje prema školama, sportskim klubovima, sportašima i medijima provodit će se aktivnim sudjelovanjem naših sportskih ambasadora u 2016. godini.

Sredinom svibnja predstavnici Službe za antidoping HZTA upriličit će početni sastanak i seminar za prvih deset ambasadora što će biti vrlo dobra priprema za odlazak u edukativni kamp u Portorožu u kojemu će sudjelovati ambasadori svih zemalja sudionica ovog projekta. (V.B/R.L)

na vrh članka
Mainbody Bottom prePLAY