Menu

Doping nije hOKej 2016

7. ožujka 2016.
Sedmu godinu zaredom na klizalištu Velesajam, od 4.- 6. ožujka 2016. održavao se međunarodni turnir u hokeju na ledu sa zelenim pakovima za natjecatelje do 12 godina. Igranje sa zelenim pakovima ideja je Svjetske federacije hokeja na ledu i Svjetske antidopinške agencije. Zeleni pak simbolizira važnost bavljenja sportom na pošten način, bez uzimanja nedopuštenih sredstava – bez dopinga.

Organizator turnira je KHL Zagreb, a Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping sada je već stalni suradnik na tom natjecanju budući da upravo djelatnici Službe za antidoping HZTA dva dana podučavaju djecu o štetnosti dopinga, a trećeg dana slijedi provjera u obliku kviza u kojemu svi finalisti kviza, po jedan predstavnik svake momčadi, izlaze na centar klizališta i odgovaraju na pitanja vezana uz doping.

Začuđujuće je koliko djeca te dobi brzo uče i koliko žele znati. Netko bi mogao pomisliti da je u pitanju starosna skupina koja još nije zrela za primanje takvih informacija, međutim – s djecom ove dobi gotovo da je jednostavnije raditi nego sa iskusnim sportašima.

Na ovogodišnjem turniru, uz pomoć antidopinških ambasadora, educirali smo šest momčadi: KHL Medveščak, KHL Mladost Zagreb, KHL Zagreb, HK Celje iz Slovenije te HK Crvena zvezda i HK Partizan iz Srbije.

Pobjednik natjecateljskog djela turnira je klub domaćin KHL Zagreb, baš kao što je njihov predstavnik pobjednik i antidopinškog kviza. Dvostruko slavlje za Zagreb!
Svakako je vrijedno istaknuti trud direktora KHL Zagreb, g. Marina Miljka koji je prije pet godina i inicirao suradnju s našom ustanovom shvaćajući važnost ne samo sporta, već prije svega sporta oslobođenog dopinga, sporta u kojem pobjeđuju samo oni najbolji, čisti sportaši.

Zajednička poruka mladim hokejašima je da im doping nikada ne smije postati opcija. (V.B)

na vrh članka