Menu

VEĆA ZASTUPLJENOST NADO-A U WADI

4. srpnja 2019.
Svjetska antidopinška agencija (WADA) i Institut nacionalnih antidopinških organizacija (iNADO) sastali su se krajem lipnja 2019. u Kopenhagenu u Danskoj kako bi razmotrili načine poboljšanja suradnje između dviju organizacija u korist čistog sporta. iNADO je međunarodno člansko tijelo za nacionalne antidopinške organizacije (NADO) koje promovira najbolju antidopinšku praksu od strane NADO-a i predstavlja svoje članove kao međunarodni glas. U iNADO je uključeno 67 NADO-a koji čine 90% aktivnosti NADO testiranja diljem svijeta. Organizacija ima važnu ulogu u zaštiti i promicanju čistog sporta.

Sastanak, koji je vodio predsjednik WADA-e sir Craig Reedie i iNADO predsjedatelj Michael Ask, identificirali su brojna ključna područja usmjerena na daljnje jačanje WADA-iNADO odnosa. Ta područja uključuju:


• Predanost daljnjem razvoju suradničkog partnerstva u svim područjima čistog sporta.


• Zajednički rad na poboljšanju globalnih antidopinških programa, s naglaskom na manje zemlje s manje resursa.


• Osiguravanje snažne zastupljenosti NADO-a u stalnim odborima WADA-e, kao što je navedeno u reformama WADA-e o upravljanju dogovorenim u studenom 2018. godine.


Sir Craig je rekao: „WADA se oslanja na stručnost i suradnju s nizom partnera u vođenju svjetskog pokreta sporta bez dopinga, a NADO-i su u srcu ove misije. Budući da se obvezujemo na to da NADO-i budu snažnije zastupljeni u WADA-i, također ćemo naporno raditi na jačanju našeg odnosa dijeljenjem resursa i suradnjom na važnim antidopinškim inicijativama. Jednostavno rečeno, dobro i učinkovito partnerstvo između WADA-e i iNADO-a koristi i organizacijama kao i širem čistom sportskom pokretu.


Gospodin Ask rekao je: “iNADO u potpunosti podržava rad WADA-e, prvenstveno kroz odličan doprinos svog marljivog osoblja u razvoju praktičnih programa za potporu čistim sportašima i čistom sportu. Izuzetno mi je drago što se WADA želi dodatno uključiti u iNADO. Svi mi nastojimo povećati razinu antidopinškog djelovanja diljem svijeta i ima smisla da naše resurse koristimo u suradnji kako bismo to ostvarili.


S WADA-om u procesu razvoja svoje nove razvojne strategije programa NADO-RADO i iNADO-a kroz vlastiti pregled strateškog planiranja, vrijeme je idealno za organizacije da rade zajedno i traže sinergije u korist sportaša. (V.B)

na vrh članka