Menu

Reanaliza ruskih uzoraka

3. srpnja 2019.
WADA se 2. srpnja 2019. obratila javnosti s informacijom kako je identificirana skupina od 298 ruskih sportaša (s 578 bioloških uzoraka) s najsumnjivijim podacima.

Do 2. srpnja 2019. WADA-in tim za istrage pregledao je slučajeve 43 sportaša i njima pripadajućih 150 bioloških uzoraka te su sastavili dokazne „pakete“. Ti „paketi“ poslani su relevantnim sportskim međunarodnim savezima (IF) čiji je zadatak napraviti procjenu dokaza s ciljem identificiranja onih slučajeva koji se tretiraju kao kršenje antidopinških pravila.

Procjena je da će WADA do kraja 2019. istražiti sve prioritetne slučajeve.

Kao dodatak, i odvojeno od dokaznih „paketa“, WADA-in tim za istrage započeo je ciljani program reanalize uzoraka preuzetih iz Moskve. Već su identificirana i prijavljena tri nepovoljna analitička nalaza (AAF).

Odluka WADA-e o ExCo-u iz rujna 2018. potvrdila je preporuku neovisnog Odbora za provjeru usklađenosti (CRC) da se RUSADA-ino djelovanje ponovno proglasi usuglašenim s Kodeksom, ovisno o sljedećim uvjetima:

1. RUSADA i rusko Ministarstvo sporta moraju osigurati da autentični LIMS (Laboratory Information Management System) podaci i temeljni analitički podaci bivšeg moskovskog laboratorija budu dostavljeni WADA-i najkasnije do 31. prosinca 2018. godine.2. RUSADA i rusko Ministarstvo sporta moraju osigurati da se svaka ponovna analiza uzoraka koju zahtijeva WADA dovrši najkasnije do 30. lipnja 2019. godine.
Revizija je uspješno provedena u prosincu 2018. godine.
Krajem travnja 2019. još se jedna stručna skupina iz WADA vratila u Rusiju i preuzela 2.262 uzorka iz moskovskog laboratorija. Laboratorijiski uzorci, koje su ruske vlasti najprije zapečatile kao dio savezne istrage, premješteni su u laboratorij izvan Rusije, akreditiran od strane WADA-e.

WADA napominje da je pomoć RUSADA-e za cijelo vrijeme provođenja istraga od neprocjenjive važnosti.

Dostavivši sve uzorke, ruske vlasti dale su WADA-i potpunu kontrolu nad njihovom ponovnom analizom. (V.B)

na vrh članka