Menu

NIKOLI RAKU ČETVEROGODIŠNJA SUSPENZIJA

PRIOPĆENJE HRVATSKOG ZAVODA ZA TOKSIKOLOGIJU I ANTIDOPING

NIKOLI RAKU ČETVEROGODIŠNJA SUSPENZIJA

Zagreb, 24. rujna 2018.

Sportaš Nikola Rak, član Powerlifting kluba Ultimate, testiran je 17. lipnja 2018. na III kupu Hrvatske u powerliftingu i bench pressu održanom u Vrbovcu.

Uzorak urina sportaša koji je HZTA uzeo tijekom dopinške kontrole na spomenutom natjecanju analiziran je u akreditiranom WADA-inom laboratoriju iz Seibersdorfa (AUT) odakle je 4. srpnja 2018. stigla obavjest da je u uzorku sportaša utvrđeno prisustvo drostanolona i metabolita metandienona, zabranjenih tvari koje se nalaze u kategoriji S1.a Egzogeni anabolički steroidi i norandrosteron zabranjene tvari iz kategorije S1.b Endogeni anabolički steroidi primijenjeni egzogeno iz Popisa zabranjenih sredstava 2018.

Sportaš nije dostavio pisano očitovanje na obavijest o nepovoljnom nalazu, nije zatražio analizu B uzorka, niti je ponudio medicinsku dokumentaciju za terapijsko izuzeće. Obrazac za dopinšku kontrolu sportaš je uredno potpisao bez primjedbi.

Stegovno vijeće HZTA, na sjednici održanoj 6. rujna 2018. jednoglasno je zaključilo da je sportaš Nikola Rak prekršio odredbu 2.1 Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA te mu je određeno vrijeme razdoblja nepodobnosti u trajanju od četiri (4) godine. Izrečena mjera ističe 3. srpnja 2022. godine.

Protiv ove odluke sportaš ima pravo žalbe. (HZTA)

na vrh članka