Menu

WADA JE DODALA NOVE JEZIKE NA eLEARNING PLATFORMI (ADeL) I NAJAVILA NOVI TEČAJ ZA ABP EKSPERTE

05. srpnja 2018.
U Montrealu, 26. lipnja 2018., Svjetska antidopinška agencija (WADA) povećala je doseg antidopinške eLearning platforme (ADeL ) dodavanjem novih jezika i novog tečaja za stručnjake koji analiziraju Sportske biološke putovnice (ABP).

Pokrenuta u siječnju 2018. kao WADA-ino glavno središte za eLearning (elektronsko učenje) tečajeve i resurse, Agencija je reagirala na veliku potražnju iz cijelog svijeta dodavanjem šest novih jezika na postojeća četiri koja su prvotno bila dostupna i obvezujući se na dodatno proširenje u dogledno vrijeme. WADA je zahvalila članovima koji su sudjelovali u prevođenju tečaja kako bi sadržaj mogao biti dostupan i na jeziku njihovih zemalja.
 
Konkretno, sljedeći tečajevi koji su pokrenuti u siječnju sada su dostupni na jezicima navedenim u nastavku:

The Athlete Learning Program about Health and Anti-Doping (ALPHA): dodani su hrvatski i japanski (uz već otprije dostupne jezike: ngleski, francuski i španjolski).

Coach True: dodani su indonezijski, kmerski, vijetnamski i tajlandski (uz već otprije dostupne jezike: engleski, francuski, španjolski i poljski).

Parents’ Guide (Vodič za roditelje): dodan je hrvatski (uz već otprije dostupne jezike: engleski, francuski i španjolski).

Sport Physicians’ Tool Kit: ostaje dostupan samo na engleskom.

ADO Kickstart [za administratore i nove zaposlenike antidopinških organizacija (ADO)]: ostaje dostupan samo na engleskom.

Zamjenik ravnatelja WADA-e i direktor za edukaciju Rob Koehler izjavio je: “ADeL platforma je počela vrlo snažno od njena lansiranja u siječnju i dala je antidopinškoj edukaciji stvarni poticaj. Platforma omogućava sportašima, trenerima i drugim ciljanim skupinama da unaprijede znanje o antidopinškim pravilima, a istodobno omogućujući im da se uključe u koncept čistog sporta.

“Bili smo ohrabreni potražnjom, i kako nastavljamo dodavati sve više jezika na platformu, znamo da će zanimanje za to sve više rasti, posebno za ADO-e koji nemaju sredstva za razvoj vlastitih alata za eUčenje. ADeL ne bi trebao zamijeniti obrazovanje licem-u-lice, ali on omogućava ADO-ima da odmah obrazuju mnogo širu bazu svojih ciljanih skupina dopuštajući im da tako učinkovitije prate utjecaj svojih programa.“
 
Novo dodani Stručni vodič za ABP je obrazovni referentni tečaj isključivo za određene ABP eksperte stoga će se omogućiti pristup samo onima koji su angažirani od strane Jedinice za upravljanje sporskom putovnicom (APMU - Athlete Passport Management Unit) za pregled (analizu) putovnica. Zainteresirani APMU-i mogu zatražiti pristup za eksperte kontaktom na
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
 
WADA je izradila i kratki videozapis kako bi što uspješnije promovirala ADeL te istaknula sve dostupne edukativne tečaje.

Kako bi podržao ADO-e da bolje iskoriste funkciju upravljanja korisnicima (user-management function), koja im omogućuje praćenje i upravljanje korisnicima pod njihovom jurisdikcijom, WADA je objavila vodič za administratore. U okviru te funkcije, WADA može odobriti administratorska prava dionicima koji su potvrđeni kao voditelji svojih ADO-a.

Od pokretanja ADeL-a, bilo je kreirano više od 3.400 korisničkih računa i dodijeljena su 52 administratorska prava različitim voditeljima. Očekuje se da će ovi brojevi brzo porasti, budući da ADO-i počinju intenzivnije promovirati eUčenje, kako se dodaje više jezika.

ADeL ima mnoge prednosti za korisnike, uključujući jedan račun i jednu prijavu za sve antidopinške resurse za eUčenje (eLearning). Platforma je prilagođena svakom korisniku, osiguravajući tako prilagođeni doživljaj dizajniran za specifične potrebe svake osobe. Osim toga, ADeL-u se može pristupiti s različitih formata i uređaja, uključujući telefone i tablete. Korisnici također mogu dokazati sposobnost nakon svakog uspješno završenog tečaja dobivanjem certifikata.
 
Članovi koji žele podnijeti zahtjev za administratorska prava i/ili oni koji su zainteresirani za više pojedinosti o postupku prevođenja, trebaju kontaktirati Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. (V.B)
 

na vrh članka