Menu

Desetog travnja proslavite ‘Play True Day’ s WADA-om

5. travnja 2018.
WADA je 4. travnja svim potpisnicima Kodeksa poslala pismo kojim poziva da se 10. travnja pridruže obilježavanju Dana čistog sporta.

Dragi kolege,
kao što već znate, 10. travnja je ‘Play True Day’, koji će WADA-i obilježiti zajedno sa sportašima, nacionalnim i regionalnim organizacijama za borbu protiv dopinga, sportskim savezima, organizatorima velikih natjecanja i ostalima diljem svijeta.

‘Play True Day’ posvećen je čistom sportu i namijenjen je podizanju svijesti o globalnoj borbi protiv dopinga među sportašima, kod sportske publike i u javnosti. Toga će dana WADA sportašima postaviti pitanje zašto ‘Igraju pošteno’ (‘Play True’)?

Inspircija za ovu inicijativu proizašla je iz WADA-ine Konferencije za edukaciju (Education Conference) 2013. godine na kojoj je sudjelovalo 17 južnoameričkih zemalja koje su bile pokretačke snage za proglašenje 10. travnja ‘Play True Day-om". Iako je započeo kao južnoamerička inicijativa, tijekom godina ovaj je pokret dobio zamah kada su ga 2016. godine slavile brojne europske zemlje. Više zemalja iz cijelog svijeta pridružilo im se u kampanji već iduće godine.
 
Ovo je primjer onoga što dobro organizirani pokret može postići. Organizatori su vidjeli priliku da educiraju, promiču čist sport i da ga što više približe ideji poštene igre. Zajedno možemo iskoristiti ovaj pokret kako bismo stvorili svijet u kojem prevladavaju čisti sportaši, svijet u kojem sportaši odlučuju ostati čisti preko samopoštovanja, poštenja prema suparnicima te zbog čistog zadovoljastva kojeg sport donosi.

U duhu solidarnosti među antidopinškom zajednicom molimo vas da se pridružite WADA-i i ostalima obilježavajući ovaj dan na svojim digitalnim i društvenim medijskim platformama, sa slobodom da ga dodatno inovirate i da mu date obilježje jedinstveno za vaš specifični sport ili zemlju. Bilo bi sjajno ako biste mogli pitati svoje sportaše zašto oni ‘Igraju pošteno’, a zatim objavite “Ja igram pošteno jer...” videozapise s prefiksom (hashtag), #PlayTrueDay.

Nekoliko antidopinških organizacija, nacionalnih i međunarodnih sportskih saveza i obrazovnih institucija već su organizirale događaje na #PlayTrueDay posvećene čistom sportu i/ili su uključile relevantne sadržaje u svoje postojeće događaje prije, za vrijeme i nakon 10. travnja. Organizatori ove događaje promoviraju na svojoj web stranici; potičući druge da iskoriste ‘Outreach’ programe, medijske objave, intervjue i druge aktivnosti na društvenim mežama kao načine za proslavu tôg dana.


Lijep pozdrav,
World Anti-Doping Agency

na vrh članka