Menu

WADA-ina IZJAVA GLEDE BOČICA BERLINGER

13. ožujka 2018
WADA je 9. ožujka 2018. spomenula odluku švicarskog proizvođača bočica za dopinšku kontrolu, osvrčući se na Berlinger Special AG, da se trenutno povlači iz upotrebe za obavljanje dopinških kontrola.

Navodi sledeće:

2. ožujka, WADA je dobila upozorenje od Berlingera da je netko od korisnika izrazio zabrinutost vezano uz integritet nekih od bočica što je potaklo istraživanje. Točnije rečeno, korisnik je prijavio pucanje bočica kada se zamrznu. To je pucanje uglavnom zabilježeno kod „BEREG – KIT Genova“ modela, čiju je proizvodnju Berlinger obustavio (još u siječnju 2018.) zbog pojava o nepravilnom zatvaranju. Nešto kasnije isto se dogodilo, iako u znatno manjoj mjeri, i sa zadnjom, najnovijom serijom „BEREG – KIT“ modela.

WADA je odmah zatražila još informacija od proizvođača o specifičnosti i razmjeru pitanja integriteta kako bi osigurala da sam Berlinger smisli brzo i efikasno rješenje za svoje klijente, a koje bi služilo globalnom antidopinškom programu. S istom je namjerom WADA posegnula za uzorcima akreditiranih laboratorija i iNADO-a kako bi utvrdila nije li nešto slično i tamo zabilježeno, ali nije.

WADA će nastaviti prikupljati informacije od Berlingera i njegovih korisnika kako bi došla do rješenja koje će zadržati integritet postupka dopinških kontrola. Paralelno, WADA aktivno istražuje alternativne načine za prikupljanje uzoraka i, još uz to, surađuje s iNADO-om i nekolicinom ADO-a.

Nešto ranije, 8. ožujka, WADA je pisala svim antidopinškim organizacijama, areditiranim laboratorijima i agencijama za prikupljanje uzoraka, uključujući Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodni paraolimpijski odbor, kako bi ih obavijestila o situaciji i osigurala detaljne smjernice u osiguranju integriteta dopinških kontrola.

WADA želi uvjeriti sportaše, antidopinške organizacije i druge sudionike da će i dalje pratiti što se događa u Berlingeru sve dotle dok se problem ne riješi i o svemu će obavještavati sve sudionike.

Valjalo bi napomenuti da su proizvođači sigurnosnih bočica, kao što je Berlinger, odgovorni za razvoj, testiranje, distribuciju i nadgledavanje opreme koju proizvode i nude krajnjim korisnicima. Na svakoj je pojedinačnoj antidopinškoj organizaciji da sama odluči čiju će opremu koristiti. (V.B)

na vrh članka