Menu

Pyeongchang 2018

Zagreb, 1. prosinca 2017.
Dopinški kontrolori za nadolazeće Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pyeongchangu prošli su kroz nekoliko treninga kako bi se osigurala najviša spremnost za nadolazeće zadatke.

Posljednje Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine Svjetska antidopinška agencija je na samom početku pohvalila u smislu učinkovitih provođenja dopinških kontrola. Pohvale su vrijedile do trenutka spoznaje da su ruski sportaši sustavno uzimali doping pod pokroviteljstvom države, a analitički nalazi su lažirani.

Rusima je još uvijek 'nad glavom' zabrana nastupa u Pyeongchangu (9.- 25. veljače 2018., olimpijci i 9. – 18. ožujka 2018., paraolimpijci).

Potpredsjednik vlade Južne Koreje, Roh Tae-kang, tvrdi da će ove Igre imati najbolji antidopinški program u povijesti Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara. Glavni im je cilj svim sportašima priuštiti jednake mogućnosti natjecanja.

Pyeongchang 2018. imat će dva antidopinška laboratorija. Jedan će biti u Pyeongchangu, glavnom gradu domaćinu Zimskih olimpijskih i paraolimskih igara, a drugi u Gangneungu, središtu ledenih sportova.

Zadnji put kada je Južna Koreja bila domaćin Olimpijskih igara, Ljetnih 1988. u Seulu, dogodio se najveći olimpijski dopinški skandal. Pad kanadskog sprintera Bena Johnsona.

Roch je otkrio da je nova skupina dopinških kontrolora i drugog osoblja regrutiranog za Pyeongchang, prošao kroz teške i opsežne pripreme.

”Ranije ove godine, naši su anti-dopinški stručnjaci ispitali oko 1300 uzoraka uzetih pri olimpijskim testiranjima i drugim natjecanjima, te smo izabrali suštinske članove,” rekao je.
”Ovi će izabrani stručnjaci nadzirati dopinške kontrole na Olimpijskim igrama i do sad su već prošli pet intenzivnih treninga.”

”Ne želimo da ijedan sportaš našteti svom tijelu zbog dopinga. Također želimo vidjeti sportaše kako postižu uspjehe bez prepreka, jer to je bit sporta.” (V.B)

na vrh članka