Menu

“SPEAK UP” – ISTUPITE!

31.svibnja 2017.
Najveće dopinške prevare poput sustavnog dopinga u Rusiji ili Lancea Armstronga, otkrivene su ne uz pomoć dopinških testiranja i dobivenih analitičkih rezultata nego uz pomoć dojava, informacija koje su priskrbili hrabri „zviždači“ – poput bračnog para Stepanov i direktora moskovskog laboratorija Rodčenkova.

WADA potiče takav oblik suprostavljanja dopingu u sportu. Poziva sportaše i sve ostale koji imaju neke spoznaje o kršenjima antidopinških pravila da ih prijave.

U tu svrhu pokrenula je sigurnu digitalnu platformu za prijavu dopinških prekršaja “Speak Up!”. Platforma uključuje sigurnu aplikaciju za iPhone i Android telefone i trenutno je dostupna u beta verziji na aplikaciji i Google Play-u.

Svatko tko otkrije, identificira, svjedoči, zna ili ima osnovane razloge za sumnju da je došlo do varanja, treba progovoriti.

Svaka osoba koja će prekršaj prijaviti WADA-i smatrat će se informatorom. Informator, nakon što pošalje podatke može odlučiti da neće nastaviti suradnju s WADA-om. Isto tako, informator može postati zviždač – ukoliko želi nastaviti suradnju s WADA-om. U tom slučaju između WADA-e i informatora potpisuje se ugovor o zviždaču koji nudi dodatna prava – kako je navedeno u WADA-inom pravilima i programu zviždača.

 Za više informacija posjetite ovaj link

na vrh članka