Menu

Pismo generalnog direktora WADA-e

Zagreb, 26. rujna 2016
Svim hrvatskim sportašima, a posebno onima koji imaju obvezu prijavljivanja podataka o lokaciji i  onima koju su tražili i dobili terapijsko izuzeće te se nalaze u ADAMS sustavu, prenosimo pismo generalnog direktora WADA-e, g. Oliviera Nigglija koje smo zaprimili 23. rujna 2016.

Poštovani sportaši,

želio sam vam se izravno obratiti i objasniti kako Svjetska antidopinška agencija (WADA) odgovara na nedavne cyber-napade na WADA-in Anti-Doping Administration and Management System (ADAMS) te vam se ispričati za sve nevolje koje vam je ovaj incident mogao prouzročiti.

WADA doživljava ovu situaciju, i vašu privatnost, vrlo ozbiljno. Tim za odgovor na incident (tzv. Incident Response Team) koji smo okupili aktivno surađuje s agencijama za provedbu zakona u Kanadi i drugim zemljama, i djeluje prema obavještajnim podatcima dobivenim putem naših istraživanja kako bi se spriječio bilo kakav daljnji upad. Također smo konzultirali vodeće stručnjake za cyber-sigurnost kako bismo osigurali to da se više niti jednoj informaciji ne može pristupiti s vašeg ADAMS korisničkog računa, ili korisničkih računa vaših kolega sportaša.

WADA, ali i svi koji podržavaju čist sport, zgroženi su pokušajima koji su napravljeni s ciljem da se okalja vaš ugled, za što vjerujemo da je odgovor na nedavna otkrića u vezi s dopingiranjem u Rusiji, pod zaštitom države. Vi ste vjerojatno bili ciljani zbog vaših iznimnih uspjeha u sportu i vašeg javnog statusa u pokušaju da se odvrati mase, te posebno medije, od pravog problema o kojem se radi.

Trenutno vjerujemo da je operativna skupina za cyber-špijunažu pod imenom Fancy Bear nezakonito došla do pristupa ADAMS-u preko korisničkog računa kreiranog za Igre u Riju 2016. To je omogućeno pomoću krađe identiteta ADAMS-ovih korisničkih računa e-pošte putem kojeg su hakeri došli do ADAMS-ovih lozinki (password). Nemamo razloga vjerovati da su pristupili širem ADAMS-ovu sustavu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, molim vas ne ustručavajte se kontaktirati me izravno na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Još jednom, iskreno žalimo zbog ove situacije i uvjeravamo vas da dajmo sve od sebe kako bismo spriječili bilo kakve daljnje upade i probleme. Hvala Vam na vašoj kontinuiranoj podršci čistom sportu.

S poštovanjem,

Olivier Niggli

na vrh članka