Menu

iNADO-ov poziv za zaštitu čistog sporta

25. svibnja 2016.
Institut nacionalnih antidopinških organizacija (iNADO) pripremio je javnu izjavu i proslijedio je svim svojim članicama, pa tako i Hrvatskom zavodu za toksikologiju i antidoping (HZTA).

Na zahtjev izvršnog direktora iNADO-a g. Josepha de Penciera spomenutu izjavu dajemo na uvid javnosti, a nakon što smo isto proslijedili tijelima državne uprave, HOO-u, HPO-u i svim nacionalnim sportskim savezima. iNADO-ova javna izjava nastala je kao odgovor na činjenice objavljene na nedavno održanim sastancima Izvršnog i Osnivačkog odbora Svjetske antidopinške agencije (WADA) i u svjetlu novih tvrdnji o velikoj pojavi dopinga u Rusiji. iNADO poziva na djelovanje za zaštitu čistih sportaša u cijelom svijetu. (V.B)

INADO-ov poziv preveden na hrvatski jezik prenosimo u cijelosti

iNADO
WWW.INADO.ORG

(Bonn, Njemačka, 19. svibanj 2016.)

iNADO poziva na nastavak djelovanja za zaštitu čistog sporta

Kao odgovor na činjenice objavljene na nedavno održanim sastancima Izvršnog i Osnivačkog odbora Svjetske antidopinške agencije (WADA) i u svjetlu novih tvrdnji o širokoj rasprostranjenosti dopinga u Rusiji, Upravni odbor Instituta nacionalnih antidopinških organizacija (iNADO) poziva na nastavak djelovanja u cilju zaštite čistih sportaša u cijelom svijetu. „Dopingirani sportaši varaju i oduzimaju čistim sportašima mogućnosti na koje oni imaju puno pravo.“, rekao je predsjednik Upravnog odbora iNADO-a, Doug MacQuarrie i dodao „Zaštita interesa čistih sportaša od najveće je važnosti; čisti sportaši zaslužuju aktivnu potporu onih koji upravljaju sportom.”

U potporu svog stajališta, iNADO dodaje:

• iNADO obnavlja svoj poziv iz studenoga 2015., za suspenziju ARAF-a (Ruski atletski savez) i njegovih sportaša od strane IAAF-a i MOO-a s ljetnih Olimpijskih igara 2016. Na temelju prošlotjednog izvješća WADA-e o borbi protiv dopinga u Rusiji, malo je novih dokaza da je ruska atletika na odgovarajući način napredovala ispunjavanjem obveza, čime bi se osigurala usklađenost.

•iNADO uviđa da bi uloga WADA-e kao međunarodnog regulatora bila ozbiljno ugrožena kada oni koji upravljaju sportom (poput međunarodnih saveza i MOO-a) ne bi na odgovarajući način reagirali na jasne slučajeve neusklađenosti. Priznajemo i poštujemo ključnu ulogu WADA-e kao regulatora i vjerujemo da MOO, MPO i međunarodni savezi također moraju pokazati svoju potporu odlučnim mjerama na temelju zaključaka WADA-e. Alternativno bi te međunarodne sportske organizacije WADA-i trebale dati povećane provedbene ovlasti, a koje trebaju uključivati mjere za isključivanje iz međunarodnog sporta sportaša iz zemalja ili čak sportova gdje postoji dokaziv problem s dopingom. Samo će se takvim isključivanjem potaknuti te zemlje i te sportove koji imaju problema s dopingom da pravilno rješavaju svoje probleme i štite čist sport.

•Pozdravljamo rad WADA-e i stručnjaka koje je okupila, uključujući UK Anti-Doping, u nastojanju da poprave značajne nedostatke koji su otkriveni izvješćem Nezavisne komisije i pomogne Rusiji ostvariti usklađenost s Kodeksom. No, testiranje koje je provedeno u Rusiji i ono ruskih sportaša u svim sportovima posljednjih šest mjeseci samo je dio onoga što je provedeno u prošlosti, čak i ako je bolje kvalitete. Nadalje, to testiranje podložno je ograničenom mogućnošću prikupljanja uzoraka, zbog ograničenog pristupa ruskim sportašima i zbog stalnih administrativnih problema. Sve ovo ne predstavlja odgovarajući program borbe protiv dopinga, sigurno ne za vodeću sportsku naciju.

•Pohvaljujemo ruske zviždače, Vitalija i Juliju Stepanov, za njihovu hrabrost u otkrivanju istine o dopingiraju u Rusiji. Pravila za borbu protiv dopinga moraju biti hitno izmijenjena kako bi učinila više u poticanju i zaštiti onih koji prijavljuju doping i korupciju antidopinga u sportu.

•U svjetlu nedavnih i vrlo ozbiljnih navoda, uključujući one dr. Grigorija Rodčenkova, bivšeg ravnatelja moskovskog laboratorija, potrebno je provesti detaljnu i nezavisnu istragu koja će rezultirati odgovarajućim kaznenim mjerama, ako to bude potrebno, ako želimo zadržati vjeru i povjerenje čistih sportaša diljem svijeta.

• iNADO pozdravlja nedavne najave WADA-e i MOO-a o dodatnoj istrazi i dodatnom testiranju pohranjenih uzoraka. Međutim, iNADO smatra da samo istraga i ponovno testiranje uzoraka s Ljetnih olimpijskih igara iz Pekinga i Londona te Zimskih igara iz Sočija neće osigurati povjerenje čistih sportaša koji se pripremaju za natjecanje ovog ljeta u Riju. WADA, MOO i međunarodni savezi ljetnih sportova moraju hitno detaljno istražiti moguće slučajeve dopinga u sportovima u sklopu ljetnog programa.

•Za čiste sportaše koji se pripremaju za Rio, od ključne je važnosti da rješavanje prethodnih slučajeva dopinga (u Pekingu, Londonu i Sočiju) ne odvrati pozornost zajednice za borbu protiv dopinga od trenutne situacije u Rusiji i drugdje (kao što je Kenija). Bolje je isključiti prevarante s Igara u Riju kada imamo podatke o mogućem dopingu (ili ako ne djeluju u skladu s uvjetima Kodeksa) nego pokušati ispraviti doping osam do deset godina kasnije.

•Unatoč tome, ponovno testiranje uzoraka naprednim analitičkim tehnikama korisna je strategija za otkrivanje dopinga i šalje snažnu odvraćajuću poruku. Važno je da MOO i MPO koriste sve strategije koje su im na raspolaganju kako bi spriječili dopingiranje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

•Globalna mreža nacionalnih antidopinških organizacija koje su članice iNADO-a (NADO) i njegov odbor spremni su na suradnju s WADA-om u sklopu njezinih istražnih programa, programa za osiguravanje usklađenosti i testiranje.

iNADO je međunarodni Institut NADO-a. NADO-i imaju isključiv i nedvojben mandat zaštite čistih sportaša, i ne nalaze se u sukobu interesa. 58 članica iNADO-a predstavlja sve olimpijske regije i provodi većinu djelovanja u borbi protiv dopinga diljem svijeta svake godine.

iNADO je Institut nacionalnih antidopinških organizacija.
On promiče najbolje prakse NADO-a i njihov je zajednički međunarodni glas.

 


Preuzmi PDF

na vrh članka